Om Innsbruck

Innsbruck är den femte största staden i Österrike och huvudstad för provinsen Tyrol. Staden ligger belägen i Inndalen på ca 600 meter höjd och är därmed Europas högst belägna storstad och Alpernas största skidort. Många håller Innsbruck som en världens vackraste städer på grund av sin arkitektur och spektakulära natur.

Innsbruck blev huvudstad i Tyrol 1429 och blev därmed ett av Europas centrum för politik och kultur. Mellan 1943 och 1945, under andra världskriget, blev staden bombad och skadades svårt. Idag är staden helt återuppbyggd och det finns knappt några spår kvar alls från bombningarna.

Klimat

På grund av Innsbruck ligger så långt in i Europa, långt från hav, har staden kontinentalt klimat. Vintrarna kan bli mycket kalla, men inte mycket kallare än i Sverige, och det snöar mycket i Innsbruck. Somrarna är oförutsägbara. Det är inte ovanligt med kallt och regn, eller riktigt varmt och torrt. Nätterna är dock alltid ganska kalla. Den årliga genomsnittstemperaturen ligger på ca 9 grader.

Ta dig till Innsbruck

Det lättaste och snabbaste sättet att ta sig till Innsbruck är med flyg. Innsbruck officiella flygplats heter Innsbruck Kranebitten Airport och är den största flygplatsen i Tyrolområdet. Det går fly från Sverige från bl.a. Stockholm och Göteborg. Ett annat alternativ är att flyga till Münchens flygplats som ligger ungefär 2,5 timmar bort med bil. Det går s.k. shuttle service från Münchens flygplats till centrala Innsbruck.

Många som åker till Innsbruck för vintersporternas skull väljer att ta bilen p.g.a. packningen och utrustningen. Innsbruck nås genom någon av Tyrolområdets två motorvägar: Inntalautobahn (A 12) och Brennerautobahn (A 13).

Ta dig runt i Innsbruck

Kommunaltrafiken i Innsbruck drivs av Innsbrucker Verkehrsbetriebe och ett par privata aktörer. Färdbiljetterna fungerar på alla kommunala färdmedel så som buss, spårvagn och tåg. Biljettpriset ligger på ungefär €1,70 inom stadskärnan och betalas till föraren. En dagsbiljett kostar €4,00 och en veckobiljett €12,30. Vi rekommenderar att du också tar dig runt till fots i Innsbruck, speciellt i och omkring Gamla Stan.'